Ontspannen in December - deel 2 ‘Reizen’

[photo news:Ontspannen in December - deel 2 ‘Reizen’]

Daan   14-12-2018  

Top 5 reistrends op zoekgedrag

1. Nicaragua, zoekopdrachten 178% gestegen
Steeds meer mensen gaan op zoek naar mooie vakantiebestemmingen die nog niet zijn overgenomen door het massatoerisme. Nicaragua is daar een perfect voorbeeld van, want in vergelijking met buurland Costa Rica komen er relatief weinig toeristen. Ook hier vind je die schitterende Caribische stranden, oerwouden vol tropische dieren, mooie steden en een goede sfeer, maar het voelt allemaal net een stukje authentieker. Nicaragua is een ongerepte parel die snel aan populariteit wint, dus wees snel als je dit mooie land in al haar authenticiteit wil ervaren.

2. Senegal, Zoekopdrachten 146% gestegen
West-Afrika was een tijdje off-limits vanwege het ebolavirus en politieke instabiliteit, maar inmiddels weten veel mensen dit deel van Afrika weer te vinden. Neem nou Senegal, dat is gezegend met brede zandstranden, ongerepte natuurparken en een schitterende hoofdstad die op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO. De stad Saint-Louis werd al in de 17de eeuw gesticht door de Franse kolonisten en het oude centrum bestaat uit sfeervolle straatjes en gekleurde huisjes waar je heerlijk kan flaneren.

3. Malediven, zoekopdrachten 138% gestegen
De vraag naar luxe strandbestemmingen blijft stijgen en vooral de Malediven zijn populair. De piepkleine atollen en honderden onbewoonde eilandjes gelden als de ultieme huwelijksreisbestemming, maar ook zonder romantisch alternatief is het er goed toeven. Je hebt er keus uit schitterende resorts en bungalows met uitzicht over het water, en je kunt er mooi snorkelen en duiklessen nemen. De Malediven liften wat populariteit betreft een beetje mee met Sri Lanka.

4. Suriname, zoekopdrachten 108% gestegen
Sinds deze zomer kun je ook met TUI rechtstreeks naar Suriname vliegen, en dat verklaart wellicht de plotselinge aandacht voor het Zuid-Amerikaanse land. Suriname heeft vriendelijke inwoners, schitterende natuur en het voelt er toch een beetje als thuiskomen vanwege de Nederlandse invloeden. De kleurrijke hoofdstad Paramaribo vormt een goede uitvalsbasis voor bijzondere uitstapjes in de omgeving, maar het echte reisavontuur beleef je diep in de jungle. Je kunt met een boot de Boven-Suriname rivier afzakken en overnachten in sfeervolle ecolodges langs het water.

5. Guatemala, zoekopdrachten 102% gestegen
Koloniale steden, actieve vulkanen en eeuwenoude Mayaschatten: Guatemala is een veelzijdig vakantieland en lijkt eindelijk uit de schaduw te stappen van buurland Mexico. Je moet er niet per sé naartoe voor zee en strand, maar des te meer voor de natuur en cultuur. Guatemala is daarnaast de perfecte plek om Spaans te leren spreken, want je hebt er de taalscholen voor het uitkiezen en het leven is er in vergelijking met de andere Midden-Amerikaanse landen relatief betaalbaar.

Maar als je het vergelijkt met de top 10 van Lonely planet  kom je heel anders uit. Maar ja dat is ook echt een andere doelgroep; van tropische eilanden tot parels dicht bij huis!

Duitsland, is al jaren een bakermat voor vernieuwingen; het land bracht de wereld onder andere de boekdrukkunst, de auto en aspirine. Bij een bezoek aan onze oosterburen heb je een wereld aan ervaringen om uit te kiezen; bergbeklimmen, middeleeuwse kastelen bezoeken, fietsen langs wijngaarden en biertjes achteroverslaan in de kroeg zijn allemaal evenzeer de moeite waard. Als je meer van de steden bent, kun je je pijlen in 2019 richten op Berlijn. De altijd energieke Duitse hoofdstad viert het 30-jarige jubileum van de val van de Berlijnse Muur.

Zimbabwe, komt niet altijd positief in het nieuws, maar reizigers ter plaatse zijn altijd al lyrisch over het land geweest. Het is niet alleen een van de veiligste bestemmingen in Afrika, maar het land wordt ook nog eens bewoond door ontzettend vriendelijke mensen, er zijn nationale parken waar je de Big Five kunt tegenkomen, archeologische resten die op de Werelderfgoedlijst staan, beboste bergen en natuurlijk de Victoriawatervallen. Hoewel de controversiële verkiezingen van 2018 het optimisme na het einde van de macht van Robert Mugabe wat hebben uitgeblust, blijven de Zimbabwanen hoopvol over wat het land kan worden. Een bezoek is voor de locals een teken van steun voor hun weg naar een betere toekomst.

Panama. Welkom op het kruispunt van de Amerika’s. In Panama ontmoeten het noorden en het zuiden elkaar in een feest van tropische biodiversiteit, die gevierd wordt in het geweldige BioMuseo. Het oosten en het westen worden door groeiende wereldhandel bij elkaar gebracht; de grootste vrachtschepen ter wereld varen door het recent verbeterde Panamakanaal. Panama propt ontzettend veel schatten in een klein land, van witte zandstranden en regenwouden tot mistige hooglanden en inheemse cultuur, en het is schokkend dat het nog zo vaak door reizigers wordt overgeslagen. In 2019 is Panama-Stad van plan te feesten als nooit tevoren met een 500ste verjaardagsviering die je niet wilt missen. Viva Panama!

Kirgizië, staat zelfverzekerd in de schijnwerpers. Het land kwam in de belangstelling te staan door de World Nomad Games van 2018, de wedstrijd waar de traditionele (en aparte) regionale sporten van Centraal-Azië beoefend worden. Er is nog nooit een beter moment geweest voor een bezoek aan het land, want er is 2.400 kilometer aan wandelpaden bij gekomen, er is een nieuw snelwegennet dat de reistijden drastisch inkort en er is een versimpeld e-visumprogramma voor degenen die niet op de lijst staan van meer dan 60 visumvrije landen. Kirgizië werkt zich snel op tot favoriet bij onafhankelijke reizigers op zoek naar ongerept natuurschoon.

Wil je op de hoogte blijven?

Laatste nieuws