Tips van de bluezones

[photo news:Tips van de bluezones]

Daan   28-02-2019  

Het jaar is net begonnen en toch zijn de meesten alweer druk! Daarom onze tips van de bluezones. En echt, wij kunnen het weten. Wij zijn er in een aantal geweest.
Toch nog te druk? Laarhoven design ontzorgt en neemt uw zaken mbt beurzen en events uit handen!

Bluezones: De term ‘Blue Zones’ werd bedacht door de Italiaanse Gianni Pes, de Belgische Michael Poulain en de Amerikaanse Dan Buettner. Zij deden demografisch onderzoek naar plekken met de langste levensduur ter wereld. Buettner schreef daar een aantal populair-wetenschappelijke boeken over, waarin hij zeven zones onderscheidt. Vier van die plekken liggen in Europa, één in Azië, één in Noord-Amerika en één Centraal-Amerika.


Sardinië, Italië
De eilandbewoners leven bovengemiddeld lang. Waarom? Het simpele leven dat ze hier leiden. Ze zijn veel buiten, ervaren weinig stress ten opzichte van andere gebieden in de wereld. En het Sardijnse eten bestaat uit veel plantaardige ingrediënten en weinig vlees.


Acciaroli, Italië
Een Italiaans dorpje in de gemeente Salerno op 150 kilometer van Napels. Ruim 10% van de bewoners zijn 100 jaar of ouder en ook nog eens kerngezond, net als in buurdorpje Pioppi. Het geheim? Een gezonde leefomgeving, gezond eten en veel sociale contacten. De bewoners eten geen bewerkt voedsel en veel groenten, vis en fruit. En dankzij het mediterrane klimaat, zijn de oudjes veel buiten.


Ikaria, Griekenland
Vlak voor de Turkse kust ligt Ikaria. Ook hier spelen het Mediterrane dieet, de dagelijkse (actieve) routine, hechte familiebanden, respect voor ouderen en het klimaat een belangrijke rol. Vlees wordt weinig geconsumeerd; er wordt vooral (verse) vis gegeten. De groenten en fruit die hier verbouwd worden zijn lokaal verbouwd en onbespoten en het dagelijkse leven op de akkers houdt de bevolking fysiek in shape. De oudste bewoner op het eiland is een vrouw, geboren in 1905. Wow!


Öland, Zweden
Een schiereiland in Zuid-Småland en Noordoost-Skåne. Van een mediterraan klimaat is er in Zweden geen sprake en tóch wonen er in Öland de meeste 100-jarigen van heel het land. De traditionele levensstijl, de welvaart en medische zorg is erg sterk, waardoor ouderen over het algemeen langer leven. De Zweden kiezen daarnaast voor lokaal geproduceerde voeding en veel vette vis, zoals zalm en haring. Ook worden er veel volle granen, bessen, erwten, haver en yoghurt gegeten.


Okinawa, Japan
De Japanners leven volgens een bepaalde filosofie, die nageleefd wordt op de eilanden van Okinawa: ikigai, het geheim voor een lang, gelukkig en gezond leven. Ikigai is hetgeen waar je ’s ochtends voor je bed uitkomt. Het hebben van een doel in je leven kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren. Een oude mantra, die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd, herinnert de inwoners eraan te stoppen met eten als hun maag voor 80% vol is. En ze creëren ‘moais’: groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar ondersteunen.


Loma Linda, Californië
Een klein dorp op een uur rijden van Los Angeles. De leden van de Zevende Dag Adventisten, de gemeenschap in Loma Linda, hebben een specifiek geloof: een gezond leven. Het grootste geheim van de 9000 adventisten die hier wonen? Geen alcohol, geen sigaretten, geen vlees, veel water en samen bidden.


Nicoya, Costa Rica
Het grootste Blue Zone-gebied op aarde. Er wonen hier honderden 100-jarigen die allemaal fit, gezond en vitaal zijn. Hoe dan kan? Drie woorden: ‘plan de vida’. Plan de vida is voor de Costa Ricanen wat ikigai voor de Japanners is. Het voedingspatroon is hier misschien niet mediterraan, maar wel zeer gevarieerd, met veel kleurrijke groenten en vruchten en als basis rijst, maïs, bonen en peulvruchten, producten die ze zelf verbouwen. De inwoners hakken iedere dak hout, lopen vele kilometers en zwemmen dagelijks, waardoor ze veel lichamelijke beweging krijgen.Wil je op de hoogte blijven?

Laatste nieuws